Dit is niet oké.

“Ja maar ik kan niet zomaar vrij nemen. Ik ben ondernemer, hè”. Ze zei het op een manier waaruit ik kon opmaken dat ze waarschijnlijk dacht dat ik precies wist waar ze het over had.
Ze sloot haar zin nog net niet af met een vriendschappelijke knipoog.

Ze was niet de eerste. Niet de tiende en ze zal waarschijnlijk ook niet de laatste zijn. Vrijwel elke ondernemer die ik coach komt vroeg of laat aan met een opmerking zoals deze.

En met de opmerking op zich is niet heel veel mis. Als de knipoog aan het eind van de zin duidt op een typisch ondernemersgrapje. Maar waar het fout gaat is dat ondernemers hier vaak ook ECHT van overtuigd zijn. Dat ze echt het gevoel hebben dat ze niet uit kunnen staan omdat ze een bedrijf hebben.

En dat is niet oke. 🚫

Vrijheid is één van de grootste redenen om te starten met het zelfstandig ondernemerschap. Maar dit is geen vrijheid. Dit is niet te doen.

Mijn antwoord op opmerkingen zoals deze is eigenlijk ook steevast: ‘Ik ben ondernemer, zodát ik vrij kan nemen wanneer ik dat maar wil’.

Inmiddels weet ik dat een onderneming valt en staat met duidelijkheid. Duidelijke grenzen, duidelijke regels, duidelijk communicatie met klanten.
Wanneer er duidelijkheid is naar je klanten kun je echt vrij nemen. Echt. Ik weet dat mijn eigenlijk coach in augustus een hele maand vrij is. Vind ik dat een probleem? Totaal niet.

Op zondag is hier de supermarkt gesloten. Vind ik dat een probleem? Nee, totaal niet. Op zaterdag is er hier markt. Niet op doordeweekse dagen en zondag. Vind ik dat een probleem? Nee, totaal niet.

Het ondernemerschap is niet het probleem als het aankomt op vrij ‘kunnen’ nemen. Jij bent het probleem. Je mindset is het probleem. En wellicht is het duidelijk communiceren naar je klanten en het stellen van grenzen een probleem.

Dus wat nou als je hem voor jezelf gaat omdraaien? Dus niet meer: ‘ik kan niet vrij nemen want ik ben ondernemer’, maar: ‘ik kan vrij nemen want ik ben ondernemer’? Hoe voelt dat? Wil je mij dat hieronder laten weten?

Heb een mooie dag!

Liefs,​​

Marije

2 Reacties

 1. Esther

  Ik ben 2x in de week vrij op de middag maar ik heb dit niet gecommuniceerd (mijn klanten weten dat ik een dochter heb die moet revalideren komt vaak voor op social media.) Avonds en in het weekend doe ik zo weinig mogelijk want je heb ook je oplaad momenten nodig wij kunnen als ondernemer niet 24-7 doorgaan.

  Antwoord
  • Marije de Haas

   Je hebt helemaal gelijk, die oplaadmomenten heb je inderdaad echt nodig!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hi, ik ben

Marije de Haas

Businesscoach, balansspecialist, toegepast psycholoog en nuchtere (maar enthousiaste ;-)) Fries met de missie om ambitieuze moeders zoals jij te helpen met het bouwen van een succesvolle business in balans met haar meest kostbare ‘bezit’: haar gezin.

Volg mij op

social media